More Website Templates @ TemplateMonster.com. November19, 2012!
 • Mănăstirea Orata

  Între colinele acoperite de păduri de brad, în localitatea Fundu Moldovei, satul Botuș, a fost ridicată Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului", de către dreptcredinciosul Traian Pomohaci, în amintirea soției sale, Raveica, răpite în floarea vieții de nemiloasa moarte.

  Istoricul mănăstirii

  La 16 octombrie 1948 s-a pus piatra de temelie pe locul unde se afla o troiță din lemn de păr. În prezent, crucea troiței se află în fața catapetesmei și este pictată cu scene din viața Mântuitorului, reprezentând Drumul Crucii. La 27 octombrie s-a făcut sfințirea temeliei cu un sobor de 7 preoți, iar în vara lui 1950 s-a început construcția din lemn. La această mănăstire s-a lucrat mai mult în zilele de post.

  Spre deosebire de alte mănăstiri și biserici, aici catapeteasma e sculptată și pictată pe ambele părți. Pictura catapetesmei a fost realizată de monahia Severiana. Întreaga lucrare, precum și înzestrarea bisericii au fost terminate în toamna anului 1953. Sfințirea Mănăstirii s-a făcut la 26 septembrie 1954 de către I.P.S. Sebastian Rusan, Mitropolitul Sucevei și Sucevei, cu un sobor de 13 preoți, punându-se hramul "Adormirea Maicii Domnului".

  Mănăstirea a devenit schit și a fost păstorită de călugări până în anul 1960. Primul stareț a fost Protos. Antim, urmat de Ioil Cozma, Calinic Lupu și alții. În acest loc, departe de lumea zgomotoasă, se adunau credincioșii din toate împrejurimile și își găseau liniștea sufletească. În 1960, în anii negri ai comunismului, lăcașul Domnului a fost predat parohiei din satul Botuș, sub îndrumarea preotului paroh Gheorghe Batariuc, iar călugării, alungați. În 1973, un fulger a lovit turnul central și icoana Maicii Domnului.

  În vara anului 1975 s-a făcut restaurarea întregii mănăstiri, iar un an mai târziu, Vasile Bârgovan, nepotul ctitorului Traian Pomohaci, a început pictura interioară, lucrare terminată la 8 iulie 1982. În anul 1990, mănăstirea s-a redeschis. Stareț a fost ieromonahul Lucian Buga iar ierarh, I.P.S. Pimen.

  În 1997, biserica de lemn din Colacu a fost resfințită de către arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților. În curtea bisericii de lemn se află câteva pietre de mormânt din secolul al XIX-lea, pe unele fiind inscripții scrise cu caractere chirilice. De asemenea, tot acolo se află și mormântul dr. Traian Popovici (1892-1946), primar al orașului Cernăuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscut pentru că a salvat de la deportare 20.000 de evrei din Bucovina.

  În acest timp intra în monahism ctitorul mănăstirii, Traian Pomohaci, care s-a călugărit la vârsta de 80 de ani, cu numele de Teodor. Un an mai târziu, el moare și este îngropat în fața bisericii pe care a ctitorit-o și a îngrijit-o cu atâta dragoste, mai ales în perioada în care a fost închisă. Până în 1993, stareți au fost Ieromonah Grigorie Tomega și Ieromonah Emilian Coca. Din 12 mai 1993, lăcașul sfânt devine schit de maici sub îndrumarea monahiei Eupraxia.

  De atunci și până în prezent s-au efectuat o seamă de lucrări: a fost terminat un corp de chilii, s-a construit un grajd pentru animale.

  În 1996 a început renovarea bisericii, iar în 1998 s-a ridicat Sfântul Altar din paraclis.

  Din 2004 s-a lucrat la terminarea unui corp de chilii pentru pelerini, în prezent existând posibilitatea cazării acestora.

  La mănăstirea Orata există un atelier de croitorie pentru veșminte și broderie.